Во 1946 година станува самостојна заедница по име „Калитеа“, во која се наведува убавата положба на селото. Денес неговата популација достигнува околу 500 живеалишта и секое лето илјадници туристи ја посетуваат.

Селото привлекува илјадници туристи секоја година не само за неговите прекрасни плажи, туку и за многу важните археолошки наоди, откриени по многу археолошки истражувања направени на плажа. Храмот на Амон Зевс (дорски ред кој бил изграден во 4 век пр.н.е., како и други архитектонски делови кои припаѓаат на палеохристијанската базилика). Постои мал храм на Свети Пантелејмона од најновите години, каде што во неговиот ентериер може да се видат многу интересни слики, кој се наоѓа во близина на хотелот Амон Зевс.

Калитеа е модерно село што може да понуди уникатни моменти и незаборавни одмори.