Полуостровот Касандра е најнаселен меѓу трите полуострова на Халкидики и секое лето привлекува илјадници туристи. Кристалните води и песочните плажи во комбинација со ноќниот живот што го нуди Халкидики го направија полуостровот Касандра една од најпознатите туристички дестинации во Грција.