Атос е третиот и најисточниот крак на Халкидики, Најодалечен е од аеродромот во Солун, најмалку развиен туристички, но за многумина е најатрактивен. Најголемиот дел на Атос е Света Гора која постои повеќе од 1000 години и не може да се посети без специјална дозвола.
Главни туристички места се Јерисос, Неа Рода, Уранополис, како и островчето Амуљани.

Јерисос

Available through out the year:
 • Jan
 • Feb
 • Mar
 • Apr
 • May
 • Jun
 • Jul
 • Aug
 • Sep
 • Oct
 • Nov
 • Dec