Trip Types

8-МИ МАРТ ЦРНА ГОРА

8-МИ МАРТ ЦРНА ГОРА

ЦЕНА НА АРАНЖМАНОТ: 99 € / 6.150 ден
СВЕТИ СТЕФАН – БУДВА – ТИВАТ – ХЕРЦЕГ НОВИ – ИГАЛО – КОТОР – ПЕРЕСТ
1 ден
05.03.2021 СКОПЈЕ – СВ. СТЕФАН

Состанок на групата на паркингот кај СЦ Борис Трајковски во 22.00 часот. Поаѓање за Будва во 22.30 часот.Се патува преку гр.премин Блаце, Приштина, Тирана, Подгорица со попатни паузи поради одмор и царински формалности. Ноќно возење.
2 ден
06.03.2021 СВЕТИ СТЕФАН – БУДВА – ТИВАТ

Посета на манастирот Острог кој е едно од најпосетуваните светилишта во Црна Гора и на Балканот, кој датира од XVII век основан од Василиј Острошки.Пристигнување во Будва во попладневните часови. Разглед на градот: прошетка на стариот дел на градот во кои се наоѓаат најважните културно-историски споменици, цитадела, градските ѕидини, Музејот, Галеријата, спомен куќа на Стјепан Митров Љубиша, цркавата Св.Јован Крстител, цркавата Св.Иван цркавата Св. Сава, марината, полуосторвот Св. Стефан. Сместување во Вила Монте Рио. Слободно време за индивидуални активности и прошетки. Вечера. Ноќевање.
3 ден
07.03.2021 ТИВАТ – КОТОР – ПЕРАСТ

Појадок. Го напуштаме хотелот. Слободен ден. Предлагаме факултатувна посета кон КОТОР и ПЕРАСТ со локален водич. Прошетка низ стариот дел на градот Котор , денеска под заштита на Унеско. Град кој е опколен со моќни зидини од времето на Венецијанската окупација во 15 в. Слободно време за индивидуални прошетки. Продолжуваме накај Пераст, најголемиот споменик на Бока Которска, приморско гратче, цело во камен, со барокни палати, цркви и автентични камени куќи. Можност за посета на минијатурното островче крај Пераст со бродче. Островот е вештачки, направен е во 15 век и е наречен Госпа од Шкрпјела. На островот е изграден храмот посветен на Богородица… според преданието браќата Моршиќи во Рисанскиот залив на 22 јули ја пронашле сликата на Богородица, па Пераштанци во 1452 година одлучиле на тоа место да изградат православен храм посветен на Богородица. Враќање во Перадст. Слободно време за индивидуални прошетки. Враќање во хотел. Вечера *. Ноќевање
4 ден
08.03.2021 ХЕРЦЕГ НОВИ/ ИГАЛО – СКОПЈЕ

Појадок. Предпладне одиме на факултативно посета на Херцег Нови и Игало , со траект преку Бока Которскиот залив (со локален водич), стар повеќе од 600 год. Поради многуте сончеви денови го има добиено називот “Град на сонцето“. Град на мимозите и прекрасен стар град со калдрмисани улички, стара тврдина Forte Mare, Kanli kula (“кравава кула“) од времето на Османлиите, плоштадот Белависта со црквата на Свети Архангел Михаил, Саат кулата подигната по наредба на Султан Махмуд во 17 в. Низ пролазот на Саат кулата се наоѓа се наоѓа скулптура на Света Марија наречена Црна Богородица бидејки е работена од нагорено дрво. Тука е и тврдината Шпањола, изградена во 16 век од Шпанците а покасно Турците обновиле. Изградена на 170 м.н.в. со прекрасен поглед на Бока Которскиот залив. Продолжуваме накај Игало, некогаш најелитниот Спа центар. Можност да се посети прочуената Вила ГАЛЕБ на ТИТО, градена 1976г. Се посетуваат просториите во кои Тито со своите соработници ги одржувал состаноците и гледал филмови. Се посетуваат и апартманите на неговите блиски соработници како и неговиот и апартманот на неговата сопруга. Влезница 3 евра). Во вечерните часови поаѓаме кон Скопје. Се патува покрај Будва, Петровец на море, Подгорица, Тирана, Приштина. Ноќно возење.
5 ден
09.03.2021 СКОПЈЕ

Пристигнување во раните утрински часови.

Цената вклучува:
Високо туристички автобус на наведената релација, со авионски седишта и појаси
Сместување на база 2 ноќевања со појадок во хотел PALMON BAY RESORT & SPA 4 https://www.palmonbayspa.com/
Користење на Спа центарот во хотелот
Посета и прошетка низ Будва,Тиват, Котор
Организација на аранжманот и туристички пратител на групата од агенција

Цената не вклучува:
Доплата за ПОЛУПАНСИОН ( 2 вечери ): 750 ден, наша препорака. Резервација и уплата во агенција.
Доплата за еднокреветна соба 2100 ден
Задолжително патничко и здравствено осигурување 175 ден.
Влезници за културно историските споменици
Целодневен излет Херцег Нови/Игало со локален водич, автобус, траект 15 евра
Посета на Котор и Пераст со локален водич, автобус: 15 евра
Туристичка такса 250 ден, се плаќа во агенција.

Напомени:
За реализација на ова патување, потребен е минимум од 25 патници.
Плаќањето се врши исклучиво според денарската цена
За резервација на аранжманот потребна е аконтација од 30%, целосна уплата најдоцна 10 дена пред поаѓање
ТА НОСТАЛГИЈА ТРАВЕЛ е посредник на патувањето.

Trip Types

Budget travel

Budget travel

Travel is the movement of people between relatively distant geographical locations, and can involve travel by foot, bicycle, automobile, train, boat, bus, airplane, or other means, with or without luggage, and can be one way or round trip. Travel can also include relatively short stays between successive movements.

The origin of the word “travel” is most likely lost to history. The term “travel” may originate from the Old French word travail, which means ‘work’.[3] According to the Merriam Webster dictionary, the first known use of the word travel was in the 14th century.

Trip Types

Child-friendly

Child-friendly

The modern attitude to children emerged by the late 19th century; the Victorian middle and upper classes emphasized the role of the family and the sanctity of the child, – an attitude that has remained dominant in Western societies ever since. The genre of children’s literature took off, with a proliferation of humorous, child-oriented books attuned to the child’s imagination. Lewis Carroll’s fantasy Alice’s Adventures in Wonderland, published in 1865 in England, was a landmark in the genre; regarded as the first “English masterpiece written for children”, its publication opened the “First Golden Age” of children’s literature.

The latter half of the 19th century saw the introduction of compulsory state schooling of children across Europe, which decisively removed children from the workplace into schools. The market economy of the 19th century enabled the concept of childhood as a time of fun of happiness. Factory-made dolls and doll houses delighted the girls and organized sports and activities were played by the boys. The Boy Scouts was founded by Sir Robert Baden-Powell in 1908,which provided young boys with outdoor activities aiming at developing character, citizenship, and personal fitness qualities.

Trip Types

Cultural

Cultural

Culture is the social behavior and norms found in human societies. Culture is considered a central concept in anthropology, encompassing the range of phenomena that are transmitted through social learning in human societies.

Some aspects of human behavior, social practices such as culture, expressive forms such as art, music, dance, ritual, and religion, and technologies such as tool usage, cooking, shelter, and clothing are said to be cultural universals, found in all human societies. The concept of material culture covers the physical expressions of culture, such as technology, architecture and art, whereas the immaterial aspects of culture such as principles of social organization (including practices of political organization and social institutions), mythology, philosophy, literature (both written and oral), and science comprise the intangible cultural heritage of a society.

Trip Types

Dog-friendly

Dog-friendly

Companion dog usually describes a dog that does not work, providing only companionship as a pet, rather than usefulness by doing specific tasks. Many of the toy dog breeds are used only for the pleasure of their company, not as workers. Any dog can be a companion dog, and many working types such as retrievers are enjoyed primarily for their friendly nature as a family pet, as are mixed breed dogs. The American Kennel Club also offers a Companion dog title for judged dog obedience competitions.

Breed groups argue that any dog in the working group type is inherently a “working” dog, while others argue that only a dog with an active occupation, either in a breed-related field (such as water trials for retrievers or herding trials for herding dogs) or in a breed-nonspecific field that requires training and discipline, such as being assistance dogs or participating in dog agility, can be considered a working dog.

Dogs that have been chosen for traits that make a convenient pet are generally smaller breeds, and the tradition of keeping pretty dogs for no purpose other than to be court decorations stems back thousands of years to Chinese nobility. The Pekingese and the Pug are both examples of canines chosen for their ability to be pets. In the case of the Pekingese, it was for their lion-like demeanor; for the Pugs, it was for their “lucky” wrinkles and their monkey-like face.

Trip Types

Home stay

Home stay

Homestay is a popular form of hospitality and lodging whereby visitors stay in a house or apartment of a local of the city to which they are traveling. The length of stay can vary from one night to even a year and can be free, in exchange for monetary compensation, in exchange for a stay at the guest’s property either simultaneously or at another time (home exchange), or in exchange for help on the host’s property. Longer term homestays are popular with students that are participating in study abroad programs. Homestays are examples of collaborative consumption and sharing. In cases where money is not exchanged in return for accommodation, they are examples of a barter economy or gift economy.

Students that are studying abroad and wish to participate in a homestay typically arrange them via the same local educational consultant who also organizes the academic aspect of their program. Independent students who assume all of their own travel arrangements can contact a local homestay placement agency to tailor their accommodation details, or alternatively may inquire via their respective school of study.

Travelers that wish to participate in a home stay typically arrange them via a hospitality service.The terms of the homestay are generally worked out in advance and will include items such as the type of accommodation, length of stay, chores required to be performed (e.g., cleaning, laundering, help on a farm), curfews, use of utilities and internet, television or telephone, and rules related to smoking, drinking, and drugs.

Trip Types

Nature Walk

Nature Walk

An educational trail (or sometimes educational path), nature trail or nature walk is a specially developed hiking trail or footpath that runs through the countryside, along which there are marked stations or stops next to points of natural, technological or cultural interest. These may convey information about, for example, flora and fauna, soil science, geology, mining, ecology or cultural history. Longer trails, that link more widely spaced natural phenomena or structures together, may be referred to as themed trails or paths.

In order to give a clearer explanation of the objects located at each station, display boards or other exhibits are usually erected, in keeping with the purpose of the trail. These may include: information boards, photographs and pictures, maps or plans, display cases and models, slides, sound or multimedia devices, facilities to enable experimentation and so on. The routes are regularly maintained.

Educational trails with a strong thematic content may also be called “theme paths”, “theme trails” or “theme routes”, or may be specially named after their subject matter, for example the Welsh Mountain Zoo Trail, Anglezarke Woodland Trail, Cheshire Lines Railway Path, Great Harwood Nature Trail, Irwell Sculpture Trail, Salthill Quarry Geology Trail and Wildlife Conservation Trail.

Trip Types

Volunteer trips

Volunteer trips

Volunteering is generally considered an altruistic activity where an individual or group provides services for no financial gain “to benefit another person, group or organization”. Volunteering is also renowned for skill development and is often intended to promote goodness or to improve human quality of life. Volunteering may have positive benefits for the volunteer as well as for the person or community served. It is also intended to make contacts for possible employment. Many volunteers are specifically trained in the areas they work, such as medicine, education, or emergency rescue. Others serve on an as-needed basis, such as in response to a natural disaster.

The verb was first recorded in 1755. It was derived from the noun volunteer, in C.1600, “one who offers himself for military service,” from the Middle French voluntaire. In the non-military sense, the word was first recorded during the 1630s. The word volunteering has more recent usage—still predominantly military—coinciding with the phrase community service.In a military context, a volunteer army is a military body whose soldiers chose to enter service, as opposed to having been conscripted. Such volunteers do not work “for free” and are given regular pay.

During this time, America experienced the Great Awakening. People became aware of the disadvantaged and realized the cause for movement against slavery. Younger people started helping the needy in their communities[citation needed]. In 1851, the first YMCA in the United States was started, followed seven years later by the first YWCA. During the American Civil War, women volunteered their time to sew supplies for the soldiers and the “Angel of the Battlefield” Clara Barton and a team of volunteers began providing aid to servicemen. Barton founded the American Red Cross in 1881 and began mobilizing volunteers for disaster relief operations, including relief for victims of the Johnstown Flood in 1889.

Trip Types

Weekend Trips

Weekend Trips

The workweek and weekend are those complementary parts of the week devoted to labour and rest, respectively. The legal working week (British English), or workweek (American English), is the part of the seven-day week devoted to labour. In most of the Western world, it is Monday to Friday; the weekend is Saturday and Sunday. A weekday or workday is any day of the working week. Other institutions often follow the pattern, such as places of education.

In some Christian traditions, Sunday is the “day of rest and worship”. Jewish Shabbat or Biblical Sabbath lasts from sunset on Friday to the fall of full darkness on Saturday; as a result, the weekend in Israel is observed on Friday–Saturday. Some Muslim-majority countries historically had a Thursday–Friday or Friday–Saturday weekend; however, recently many such countries have shifted from Thursday–Friday to Friday–Saturday, or to Saturday–Sunday.

The Christian Sabbath was just one day each week, but the preceding day (the Jewish Sabbath) came to be taken as a holiday as well in the twentieth century. This shift has been accompanied by a reduction in the total number of hours worked per week, following changes in employer expectations. The present-day concept of the ‘week-end’ first arose in the industrial north of Britain in the early part of nineteenth century and was originally a voluntary arrangement between factory owners and workers allowing Saturday afternoon off from 2pm in agreement that staff would be available for work sober and refreshed on Monday morning. The Amalgamated Clothing Workers of America Union was the first to successfully demand a five-day work week in 1929.