Касандра

Касандра или Касандрија е најзападен од трите „прсти“ на Халкидики. Полуостровот е одделен веќе некое време од остатокот на Халкидики преку канал на Неа Потидаја. Денес има два моста преку овој канал. Касандра е исто така добро место за туристи, со многу живописни рибарски села и прекрасни плажи. Во една пештера во Петралона на полуостровот Касандра е откриен скелет кој е меѓу најстарите хоминиди (стар милион години, од едно од ледените времиња).